
Składniki:
(na 8 kawałków)
- 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
- 1 szklanka rodzynek (140 g)
- 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych błyskawicznych (165 g)
- 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- przyprawy:
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie serka naturalnego – ze względu na skład polecam serek Bieluch lekki (150 g) albo inny o dobrym składzie
Wykonanie:
- Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Zmielić 1 szklankę płatków i siemię lniane.
- Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji.
- Naczynie (o wymiarach około 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 4 łyżkami wody z moczenia.
- Wymieszać najpierw z przyprawami, potem z marchewką, następnie z płatkami (zmielonymi i niezmielonymi) i otrębami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
- Masę wyłożyć do naczynia dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem wierzch ciasta posmarować serkiem. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem.
Wartość odżywcza 1 kawałka:
- energia: 200 kcal
- białko: 8,2 g
- tłuszcze: 6,3 g
- węglowodany: 26,6 g
- błonnik: 5,6 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.
2 Comments
A czym zastąpić serek jeśli nie mogę jeść białka mleka ?
Przykładowo można zastąpić tofu zblendowanym z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i ewentualnie ksylitolem/erytrolem do smaku albo namoczonymi i zblendowanymi nerkowcami lub blanszowanymi migdałami – polecam również dodać sok z cytryny do smaku.