Ciasto marchewkowe bez pieczenia

 In Przepisy

Składniki:

(na 8 kawałków)

  • 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
  • 1 szklanka rodzynek (140 g)
  • 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych błyskawicznych (165 g)
  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • przyprawy:
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ¼ łyżeczki kardamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie serka naturalnego – ze względu na skład polecam serek Bieluch lekki (150 g) albo inny o dobrym składzie

 

Wykonanie:

  1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Zmielić 1 szklankę płatków i siemię lniane.
  4. Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji.
  5. Naczynie (o wymiarach około 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 4 łyżkami wody z moczenia.
  7. Wymieszać najpierw z przyprawami, potem z marchewką, następnie z płatkami (zmielonymi i niezmielonymi) i otrębami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
  8. Masę wyłożyć do naczynia dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  9. Przed podaniem wierzch ciasta posmarować serkiem. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem.

 

Wartość odżywcza 1 kawałka:

  • energia: 200 kcal
  • białko: 8,2 g
  • tłuszcze: 6,3 g
  • węglowodany: 26,6 g
  • błonnik: 5,6 g

Przepis pochodzi z bloga malgorzatarusek.pl.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Anna
    Odpowiedz

    A czym zastąpić serek jeśli nie mogę jeść białka mleka ?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Przykładowo można zastąpić tofu zblendowanym z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i ewentualnie ksylitolem/erytrolem do smaku albo namoczonymi i zblendowanymi nerkowcami lub blanszowanymi migdałami – polecam również dodać sok z cytryny do smaku.

Leave a Comment