SKŁADNIKI:
Ciasto
- 350g marchewki,
- 1 szkl. mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane),
- 3 jajka z chowu ekologicznego, tzw. 'zerówki’,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego roztopionego,
- 1 łyżka ksylitolu (lub wg uznania),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta imbiru zmielonego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- suszone daktyle i morele (wg uznania: żurawina, rodzynki, orzechy) – niesłodzone i niesiarkowane.
Biała polewa
- 150ml jogurtu naturalnego bez cukru (może być roślinny, np. sojowy),
- 1 płaska łyżeczka stewii/ ksylitolu,
- 1 laska wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka agaru.
WYKONANIE:
Umytą, obraną marchew trzesz na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielisz w młynku (można też kupić gotową „mąkę”). Suszone owoce kroisz na drobne kawałki. Piekarnik nagrzewasz do temperatury 180st. Blachę wykładasz papierem lub smarujesz oliwą i sypiesz mąką owsianą.
Białka oddzielasz od żółtek. Ubijasz białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajesz żółtka, delikatnie mieszając, następnie dorzucasz startą marchew i mieszasz bardzo delikatnie. Dolewasz oliwę i ksylitol- mieszasz dalej. Do uzyskanej masy dosypujesz mąkę owsianą, proszek do pieczenia, przyprawy i bakalie. Mieszasz. Masa na ciasto marchewkowe gotowa. Wylewasz na blachę i pieczesz 50 minut.
Przygotowanie polewy:
do garnuszka wlewasz 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczasz w niej agar, następnie podgrzewasz nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiasz, aż ostygnie. Do jogurtu naturalnego dodajesz ziarenka ze środka laski wanilii lub 3-4 krople aromatu. Można dodać stewię lub ksylitol, do tego agar – mieszasz i wstawiasz do lodówki. Upieczone ciasto wyjmujesz z blachy i po ostygnięciu dekorujesz polewą. Można posypać płatkami migdałowymi; mogą być prażone.
Przepis pochodzi ze strony: Bezbolesne usuwanie cukru z diety.
2 Comments
Czy ktos probowal zrobic ciasto wg. tego przepisu, bo mi wyszedl zakalec chyba pierwszy raz w zyciu …. 🙁
I mnie tez wyszedl zakalec. Ja zamienilam make na make z amarantusa…nie wiem czy to zawazylo…eh