Składniki:
Ciasto:
- 7 marchewek
- 4 banany
- 400 g mąki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki cynamonu
- Ewentualnie olejek waniliowy
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- 4 łyżki melasy karobowej
- 4 łyżki inuliny
- 2 łyżki kakao
- Łyżka agaru
Wykonanie:
- Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach albo zmiksować. Dodać zmiksowane banany i resztę składników. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec 40 minut w temp 180 stopni.
- Olej rozpuścić w rondelku, dodać mleko i melasę – dobrze wywieszać. Dodawać stopniowo suche składniki ciągle mieszając. Wylać na ciepłe jeszcze ciasto.
2 Comments
Dzień dobry,
W przepisie chodzi o mąkę pszenną?
Blacha o jakich wymiarach została użyta ?
Użyta została mąka z płaskurki, ale może być też np. owsiana (zmiksowane na mąkę płatki owsiane).