
Jest to jeden z przepisów, które blogerka Monika Prucnel zaprezentowała podczas pokazu gotowania z zamiennikami cukru, który odbył się w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 🙂 .
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):
- 2-4 płaskie łyżeczki stewii (użyłam takiej, gdzie 1 łyżeczka odpowiada słodkości 3 łyżeczek cukru),
- 150 g oleju,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 400 g płatków owsianych,
- 1 dynia Hokkaido,
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie),
- 1 jabłko.
Korzenna przyprawa:
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się pestek i upiecz w piekarniku. W 200 stopniach powinna się piec około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obierz dynię z twardej skórki a miąższ zblenduj na gładkie puree.
- Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, a najlepiej użyj młynka i zmiel na mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stewią.
- W młynku zmiel siemię lniane. Wymieszaj je z gorącą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki: mąkę z płatków owsianych, dynię, siemię lniane i przyprawę korzenną.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto na papier. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 30 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jeśli uznasz, że jest za mało słodkie, posyp je pudrem z ksylitolu (wystarczy go zmielić w młynku).

Przepis pochodzi z bloga Vege Kika.