
Składniki:
- 3 żółtka
- 5 łyżek erytrolu
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 szklanka buraków startych na tarce o grubych oczkach
- 1 szklanka marchwi startej na tarce o grubych oczkach
- Po 1/2 szklanki posiekanych orzechów i rodzynek
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 4 białka ubite na sztywną pianę
Wykonanie:
- Żółtka ubić z erytrolem, olejem i aromatem.
- Dodać buraki i marchew, wymieszać.
- Dodać rodzynki i orzechy.
- Do masy warzywno-jajecznej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę Dodać do ciasta, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blaszki prostokątnej (o wymiarach 29cm na 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 1 godz. 15 min.
- Próbować patyczkiem.
- Wyjąć, pozostawić w blaszce do wystudzenia.
