Ciasto z buraków i marchewki

 In Przepisy

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka buraków startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 szklanka marchwi startej na tarce o grubych oczkach
  • Po 1/2 szklanki posiekanych orzechów i rodzynek
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 4 białka ubite na sztywną pianę

Wykonanie:

Żółtka ubić z erytrolem, olejem i aromatem. Dodać buraki i marchew, wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Do masy warzywno-jajecznej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę Dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki prostokątnej (o wymiarach 29cm na 33 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C  przez 1 godz. 15 min. Próbować patyczkiem. Wyjąć, pozostawić w blaszce do wystudzenia.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się