21-23 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie odbyło się najważniejsze wydarzenie w Polsce poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.
DNI ALERGII wraz z towarzyszącym mu projektem ECORGANICA już na stałe wpisały się do kalendarza imprez przyciągających kilkutysięczną grupę zainteresowanych osób szukających rozwiązania swojego problemu, lub stawiających zwyczajnie na zdrowie i spełniony styl życia. Jest to bowiem kompleksowe wydarzenie skierowane nie tylko do alergików i branży, ale do wszystkich osób, które świadomie podchodzą do swojego życia i zdrowia, pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami, lub czują potrzebę, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.
III Dni Alergii to trzy główne przenikające się i współgrające ze sobą sektory:
GLUTEN & FREE FROM: żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów
SKIN CARE: dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna
HOME, HEALTH CARE&MED: sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe
oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów: produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.
Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru przeprowadziła na targach następujące zajęcia:
- 22.10 – SOBOTA – wykład Cukier a alergie oraz warsztat „słodkie i zdrowe smarowidła dla małego alergika” – „nutella” z awokado, karobu, ksylitolu i pestek słonecznika,
- 23.10 – NIEDZIELA – temat Cukier a odporność oraz warsztat „kulki mocy (pralinki)” z kaszy jaglanej, karobu, nerkowców z dodatkiem ksylitolu, „rafaello” z wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym.