Składniki:
- 300 g daktyli namoczonych w mleku roślinnym, np. migdałowym,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki kakao,
- 2/3 szklanki inuliny,
- 1,5 szklanki ekspandowanych zbóż Kubara – jaglanka, amarantus, orkisz.
Wykonanie:
Zblendować daktyle na gładką masę z olejem i kakao, inulinę dodawać stopniowo energicznie mieszając. Gotową masę wymieszać z ekspandowanymi produktami, przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce. Kroić w kostkę.
Zdjęcie poglądowe – czekolada zniknęła tak szybko, że nie było szans zrobić zdjęcia 😀
Do tego przepisu wykorzystaliśmy produkty firmy Kubara – marki Dobra Kaloria, Amarello, Ekoprodukt – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas darmowych warsztatów z okazji Dnia Dziecka 28.05.2017.
1 Comment
czym zastąpić inulinę ?