Czekoladowe batony Weganona

 In Przepisy

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka suchej niepalonej kaszy gryczanej,
  • 2 czekolady gorzkie po 100 g – słodzone ksylitolem lub stewią,
  • syrop do posłodzenia – daktylowy (namoczone i zmiksowane daktyle) lub melasa; ewentualnie ksylitol / erytrol / inulina / stewia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka borówek.

WYKONANIE:

Kaszę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, następnie przepłukać zimną wodą. W garnku rozpuścić czekoladę, dodać syrop i cynamon do smaku. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Dno prostokątnej formy (10×30 cm; najlepiej ze zdejmowanymi bokami) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie masę i wyrównać wierzch. Lekko wcisnąć w masę borówki, wstawić całość na 2 godziny do zamrażarki a później przenieść do lodówki. Kroić w wąskie prostokąty i podawać.

Przepis pochodzi z bloga Weganon

 

Recommended Posts
Comments
  • Łucja
    Odpowiedz

    Jako że w piekarniku nic mi się nie udaje, podobają mi się pana przepisy bez pieczenia. Zrobiłam już sobie listę zakupów (mieszkam w małej miejscowości i dużej ilości składników nie dostanę), niedługo zabiorę się za robotę. Wyczekuję więcej takich przepisów, i tych z czekoladą i bez 😉
    Pozdrawiam

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!