Ciasto
- 4 gorzkie czekolady bez cukru- u nas Wawel
- 2x woda z gotowanej ciecierzycy- u nas EkoWital
- Szczypta soli
- 100g erytrolu pudru
- 100g inuliny
- Łyżka oleju kokosowego do wysmarowania blaszki.
Krem
- 2 budynie waniliowe bez cukru- u nas Delecta jaglana
- Litr mleka roślinnego
- 4 łyżki erytrolu
- 3 łyżeczki agaru
- Owoce- u nas 500g borówek
Dodatkowo polewa czekoladowa na wierzch.
- Gorzka czekolada
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki inuliny
- Porcja na blaszkę 24×35 cm.
Przygotowanie:
Ciasto
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wodę z gotowanej ciecierzycy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać powoli erytrol puder i inulinę ciągle ubijając. Na koniec delikatnie dodawać rozpuszczoną czekoladę. Masę przełożyć do blaszki i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ustawić piekarnik na dwie grzałki. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
Krem
Przygotować budyń według zaleceń na opakowaniu. Do gotowanego mleka dodać erytrol i agar. Na przestudzonym cieście ułożyć owoce i zalać masą budyniową.
Polewa
Rozkruszyć lub zetrzeć na tarce czekoladę- tak żeby zostały duże kawałki. Wsypać czekoladę do garnuszka i lekko podgrzać razem z mlekiem roślinnym i inuliną. Pół płynną polewę wylać na ciasto- na masę budyniową. Ciasto schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO!!!