Czekoladowe ciasto-krem z budyniem waniliowym i owocami

 In Przepisy

Ciasto

4 gorzkie czekolady bez cukru- u nas Wawel

2x woda z gotowanej ciecierzycy- u nas EkoWital

Szczypta soli

100g erytrolu pudru

100g inuliny

Łyżka oleju kokosowego do wysmarowania blaszki.

 

Krem

2 budynie waniliowe bez cukru- u nas Delecta jaglana

Litr mleka roślinnego

4 łyżki erytrolu

3 łyżeczki agaru

Owoce- u nas 500g borówek

 

Dodatkowo polewa czekoladowa na wierzch.

Gorzka czekolada

1/4 szklanki mleka roślinnego

3 łyżki inuliny

Porcja na blaszkę 24×35 cm.

 

Przygotowanie:

Ciasto

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wodę z gotowanej ciecierzycy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać powoli erytrol puder i inulinę ciągle ubijając. Na koniec delikatnie dodawać rozpuszczoną czekoladę. Masę przełożyć do blaszki i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ustawić piekarnik na dwie grzałki. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.

Krem

Przygotować budyń według zaleceń na opakowaniu. Do gotowanego mleka dodać erytrol i agar. Na przestudzonym cieście ułożyć owoce i zalać masą budyniową.

 

Polewa

Rozkruszyć lub zetrzeć na tarce czekoladę- tak żeby zostały duże kawałki. Wsypać czekoladę do garnuszka i lekko podgrzać razem z mlekiem roślinnym i inuliną. Pół płynną polewę wylać na ciasto- na masę budyniową. Ciasto schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO!!!

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się