Mocno czekoladowy smak z nutką kawy i chrupiącymi orzechami… Brzmi smakowicie? Wypróbuj tego przepisu! Kulki zawierają świetną kompozycję makroskładników: białka z ciecierzycy, węglowodanów z daktyli i zdrowych tłuszczy z orzechów. Do tego spora dawka magnezu z kakao i trochę kofeiny na pobudzenie z kawy rozpuszczalnej. Taka mieszanka na pewno doda Ci mocy!
Składniki:
- 150 g ciecierzycy gotowanej lub z puszki,
- 150 g daktyli suszonych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Połowę orzechów odłóż na później. Pozostałe składniki zmiksuj dokładnie na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Formuj małe kuleczki. Możesz obtoczyć je w kakao.