Składniki:
Pralinki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1 tabliczka czekolady bez cukru
- erytrytol puder – do smaku (u mnie 3 łyżki)
- inulina – do smaku (u mnie 2 łyżki)
Polewa:
- ½ tabliczki czekolady (jeśli używamy takiej 99% to dodajmy jeszcze łyżkę erytrytolu pudru) + 1 łyżka oleju rzepakowego
lub
- kakao wymieszane z erytrytolem zmielonym na puder.
Wykonanie:
Tofu zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać razem tofu, czekoladę, inulinę i erytrytol. Formować małe kuleczki. Schłodzić je w lodówce przez 1 godz., a następnie polać czekoladą lub obtoczyć w kakao.