Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli lub szklanka ugotowanej,
- 2 jajka lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 2-3 łyżkami wody,
- 1 banan,
- ok. 6 łyżek wiórków kokosowych,
- 80-100g daktyli suszonych,
- 100g tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 70-80%,
- 2 -3 łyżki wody lub mleka (roślinnego niesłodzonego),
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki kakao,
- opcjonalnie wybrane bakalie (bez dodatku cukru).
Wykonanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy daktyle mocno ciepłą wodą i odstawiamy na 30min. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2-3 łyżki mleka lub wody, mieszamy i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy, płuczemy dokładnie, blendujemy z odcedzonymi daktylami. Powinna powstać gładka masa. Dodajemy banana i blendujemy dalej. Następnie stopniowo dodajemy jajka/siemię, kakao, sodę. Mieszamy dalej. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Miksujemy. Na sam koniec wsypujemy wiórki kokosowe i teraz już mieszamy łyżką. Masę przelewamy do podłużnej formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 -50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Studzimy na kratce. Ostrożnie przy krojeniu, ciasto jest bardzo mięciutkie.
2 Comments
Uwielbiam Pani przepisy, w niedziele robie ciacho !!! Wlasnie koncze jesc chlebek bananowy, rowniez Pani autorstwa (pyszny).DZIEKUJE I POZDRAWIAM:)
Ciastow yroslo ale po wyjęciu z piekarnika oklaplo. Jest smaczne ale zastanawia mnie przyczyna tego klapniecia?