
Budyń z siemieniem lnianym to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega 3, błonnika i świetne wsparcie dla jelit. Dodatek kakao nadaje tu dodatkowych cennych mikroskładników, jak i pysznego czekoladowego smaku. Wykończenie słodko-kwaśnym sosem agrestowym dodaje całości kolejnych warstw smaku, dzięki czemu ten prosty deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Składniki na 2 porcje:
- 60 g zmielonego siemienia lnianego,
- 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 6 daktyli (może być więcej, jeśli preferujesz słodszy smak),
- 1/2 opakowania budyniu czekoladowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1 op. agrestu,
- 2-3 łyżki ertyrytolu,
- ewentualnie: porzeczki do przybrania.
Wykonanie:
Siemię lniane wsypujemy do rondelka. Dodajemy daktyle, kakao i zalewamy całość dwoma szklankami mleka. Gotujemy chwilę mieszając, aż całość zgęstnieje. Miksujemy na gładką masę. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Dodajemy do siemienia i mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Do oddzielnego rondelka przekładamy umyty agrest wraz z erytrytolem. Gotujemy do powstania gęstego sosu.
Budyń przekładamy do pucharków lub (od razu na wynos) słoiczków. Polewamy agrestowym sosem i przystrajamy porzeczkami.