Składniki:
- 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- około 2/3 szkl. mleka sojowego/roślinnego/zwykłego,
- 1 kostka tofu,
- 2 łyżki kakao,
- 2/3 szkl. rodzynek namoczonych w przegotowanej wodzie,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- owoce lub orzechy do dekoracji.
Wykonanie
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (mleko dodajemy powoli, aby masa nie była zbyt rzadka). Przekładamy do tortownicy lub innego naczynia i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy owocami lub orzechami.
1 Comment
Witam Justyno,U nas do zrobienia lukru plceytaznsgo używamy tylko ten cukier ze skrobią. Ale ten cukier jest sprzedawany już gotowy w sklepach. Tutaj w Polsce go nie ma, więc trzeba go zrobić, tak jak podałam w przepisie. Bardzo mi przeszkadza, bo trzeba pomału zmiksować skrobię z cukrem i przez to tracę dużo czasu. Więc ostatnio zrobiłam ten lukier bez skrobi i prawda mf3wiąc nie czułam rf3żnicy. Zawsze słyszałam, że ten cukier ze skrobią ułatwia nam pracę, bo skrobia sprawia, że lukier wychodzi dużo ładniejszy, gdy pokryjemy nim tort. Poza tym mf3wi się, że jak się używa samego cukru, to przy zagniataniu on się rozpuszcza pod wpływem ciepła rąk, a całość zmienia całkowicie konsystencję, robi się bardziej klejąca. Jak doda się skrobię, ona pochłania wilgoć i cukier się nie krystalizuje, a masę łatwiej użyć. Sadzę, że możesz zrobić lukier bez tej skrobi i się tym nie przejmować, zwłaszcza, że wiem, że w Polsce tak się robi, a torty też wychodzą piekne i smaczne, prawda?Miłego dnia!! I udanego, kolejnego tortu:)