Daktylowa granola z figami i orzechami włoskimi

 In Przepisy

Składniki:

(na 12 porcji)

  • 600 g płatków owsianych zwykłych
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych fig
  • 120 g orzechów włoskich

 

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Zostawić do namoczenia na 20 minut.
  2. W międzyczasie nastawić piekarnik na około 150°C. Blachę (albo dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Figi umyć i zostawić, żeby wyschły. Orzechy posiekać.
  3. Namoczone daktyle zmiksować razem z wodą i bardzo dokładnie wymieszać z płatkami. Połowę masy wyłożyć na blaszkę (albo piec na dwóch naraz) i dokładnie uklepać. Włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut (płatki powinny się lekko przypiec i skleić; jeżeli są nadal sypkie piec trochę dłużej), po tym czasie delikatnie przemieszać, piec około 10-15 minut, znowu delikatnie przemieszać i piec dalej aż granola będzie sucha i lekko rumiana.
  4. Wystudzić. Pokroić figi i wymieszać z granolą i orzechami.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • energia: 318 kcal
  • białko: 8,2 g
  • tłuszcze: 9,8 g
  • węglowodany: 55,3 g
  • błonnik: 6,6 g

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!