Składniki:
(na 12 porcji)
- 600 g płatków owsianych zwykłych
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g suszonych fig
- 120 g orzechów włoskich
Wykonanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Zostawić do namoczenia na 20 minut.
- W międzyczasie nastawić piekarnik na około 150°C. Blachę (albo dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Figi umyć i zostawić, żeby wyschły. Orzechy posiekać.
- Namoczone daktyle zmiksować razem z wodą i bardzo dokładnie wymieszać z płatkami. Połowę masy wyłożyć na blaszkę (albo piec na dwóch naraz) i dokładnie uklepać. Włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut (płatki powinny się lekko przypiec i skleić; jeżeli są nadal sypkie piec trochę dłużej), po tym czasie delikatnie przemieszać, piec około 10-15 minut, znowu delikatnie przemieszać i piec dalej aż granola będzie sucha i lekko rumiana.
- Wystudzić. Pokroić figi i wymieszać z granolą i orzechami.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- energia: 318 kcal
- białko: 8,2 g
- tłuszcze: 9,8 g
- węglowodany: 55,3 g
- błonnik: 6,6 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.