
Składniki:
- 100 g daktyli
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 3 płaskie łyżki kakao
- szczypta soli na czubku noża
Wykonanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na kilka godzin albo na całą noc, im dłużej postoją, tym łatwiej będzie je zmiksować. Następnie należy je odcedzić, lekko przyciskając, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Do naczynia blendera włożyć namoczone daktyle, wlać mleko oraz wsypać
kakao i sól.
Wszystko zmiksować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika. Gotową masą można smarować kanapki, naleśniki, placuszki, ciasta, dodawać do deserów – ale również wyjadać łyżeczką ze słoika 🙂
1 Comment
No i cała tajemnica diety Montignaca rofzzysrowana A tak na serio, to pf3ki zdrowie jest w porządku, o indeksie glikemicznym myśli się przeważnie w kontekście odchudzania. Moja babcia jest cukrzykiem. Każdą potrawę odczuwa w głowie wyrzut insuliny do krwi i babcia już musi sobie ostro pospacerować, żeby pozbyć się cukru z krwi. Cukier spadnie babcia robi się senna i ze strachu przed zapadnięciem w śpiączkę biegnie po kostkę cukru. To już nie są żarty.Babcia jest z tego pokolenia, dla ktf3rych biały ryż, bułeczki i słodycze były symbolem statusu i luksusu. Poza tym kiedyś lekarze na delikatny żołądek zalecali delikatne pieczywo czyli białe.