Chrupiący karmelowy spód, delikatny krem z białą czekoladą i kwaśne, wiśniowe wykończenie… Tak właśnie smakuje ten deser 😉 Robi się go naprawdę szybko. Fajnie prezentuje się w pucharku, ale można przygotować go również w formie tarty.
Składniki:
- 1 garść daktyli
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka inuliny,
- 5 szkl. orkiszu ekspandowanego
- 1 op. budyniu waniliowego
- 400 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 tabliczka białej czekolady bez cukru (do kupienia np. w Biedronce lub w większych marketach)
- 1/2 szkl. mrożonych wiśni
Wykonanie:
Daktyle wydrążyć, zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody i zblendować. Dodać masło orzechowe, inulinę i ponownie zblendować. Wymieszać z orkiszem. Powstałą masę wyłożyć na dno pucharków lub foremki na tartę.
Budyń ugotować w 400 ml mleka. Do jeszcze ciepłego budyniu dodać czekoladę. poczekać aż się rozpuści i zmiksować na gładki krem. Przestudzoną masę wyłożyć na karmelowy spód. Na wierzch posypać wiśniami,