Składniki:
- 500 g sera białego półtłustego
- 6 łyżeczek żelatyny/agaru
- 300 ml wody
- 500 g sezonowych owoców – u mnie truskawki i jagody
- erytrytol, inulina – do smaku
Wykonanie:
- Gotujemy wodę. W gorącej, ale nie gotującej się wodzie rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy.
- Część owoców odkładamy na później, a większość blendujemy na mus.
- Dodajemy połowę żelatyny i razem miksujemy.
- Możemy dosłodzić erytrytolem do smaku.
- Odstawiamy do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć.
- W tym czasie miksujemy razem twaróg, pozostałą żelatynę oraz erytrytol i inulinę (u mnie po 3 łyżki). Gdy masa jest już gładka, przekładamy do dowolnych pucharów i odkładamy do lodówki.
- Po ok. godzinie wyjmujemy, zalewamy przygotowaną owocową galaretką i wykładamy resztę owoców.