Szczęśliwi bez cukru – Dla czego, po co i jak?
Cukier… energia życia czy biała śmierć? Paliwo dla ciała czy kokaina XXI wieku? Święty Graal przemysłu spożywczego czy wielkie rozczarowanie konsumentów?
Cały świat stawia sobie dzisiaj takie pytania, a naukowcy udzielają na nie odpowiedzi. Wyniki najnowszych badań nie pozostawiają wątpliwości co do chorobotwórczego i uzależniającego działania cukrów prostych, rafinowanych oraz dodanych. Fiaskiem zakończył się eksperyment polegający na zastąpieniu „niedobrych” tłuszczów „dobrym” cukrem w żywności przetworzonej, aby utrzymać jej kaloryczność, pełnię smaku, odpowiedni poziom łaknienia i satysfakcji odbiorcy, a także przedłużyć trwałość produktu. Dzisiaj doskonale wiemy, że jedzenie może być lekarstwem – lub toksycznym śmieciem.
Czy warto eliminować cukier ze swojej kuchni? Owszem, warto! O ile nasi dziadkowie spożywali cukier okazjonalnie (5 kg rocznie na osobę w 1900 roku), obecnie znajduje się on prawie w każdym produkcie, który stoi na półce w sklepie, ukrywając się pod kilkudziesięcioma nazwami.
Wysokie spożycie cukru, które obserwujemy w Polsce (30 łyżeczek dziennie, 40 kg cukru na osobę rocznie), Europie i Ameryce Północnej, przyczynia się nie tylko do rozwoju nadwagi i otyłości, ale przede wszystkim większości chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, nowotworów, grzybicy, chorób serca i układu krwionośnego, otyłości trzewnej, nadpobudliwości i ADHD, zmian hormonalnych, spadku odporności i wydajności w pracy, nie wspominając o próchnicy i chorobach jamy ustnej.
Wyeliminowanie cukru dodanego z diety może być trudne, zwłaszcza u dzieci i młodzieży, ponieważ uzależniamy się od cukru podobnie jak od kofeiny, alkoholu czy nikotyny.
Przez pierwszych kilka(naście) dni możemy odczuwać wszystkie efekty „odstawienia” – rozdrażnienie, wahania nastroju, ospałość, nerwowość, wzrost apetytu.
Nie musimy jednak całkowicie rezygnować ze słodyczy w naszym życiu, choćby jedząc świeże i suszone owoce, pijąc koktajle i soki warzywno-owocowe. W sklepach coraz częściej dostępne są zdrowe zamienniki cukru: stewia, inulina, melasa, erytrytol czy ksylitol.
Coraz więcej osób pokazuje osobistym przykładem, że można żyć słodko i szczęśliwie bez cukru – tak jak nasi utytułowani Krzepcy Bez Cukru. Wiele lokali i restauracji całkowicie rezygnuje z cukru dodanego w swoim menu, inne zaś oferują bezcukrowe opcje.
Nasi eksperci dietetyki i żywienia człowieka prezentują proste i szybkie przepisy na wykonanie pysznych i zdrowych słodkości – wiele z nich zebraliśmy w podręcznych, bezpłatnych e-bookach.
Organizujemy wykłady, warsztaty i pokazy zdrowego gotowania dla szkół, firm oraz podczas różnych wydarzeń w Warszawie i nie tylko. Zapraszamy także na indywidualne konsultacje dietetyczne.
UWAGA:
Jako Fundacja zajmujemy się głównie profilaktyką chorób za pomocą zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
Osoby, które chcą znaleźć informacje o konkretnych chorobach lub przepisy bezpieczne dla osób cierpiących na określone schorzenia zapraszamy na indywidualne konsultacje dietetyczne z naszymi ekspertami oraz do poruszania się po naszej stronie za pomocą odpowiednich tagów, np. ‚cukrzyca’, ‚nowotwory’, itp.