Domowe burgery w sezamowej panierce

 In Przepisy

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 garście poszatkowanej pietruszki,
  • starta mała marchewka,
  • 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego,
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki ,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 4 czubate łyżki mąki np ryżowej, jaglanej, kukurydzianej lub pszennej
  • jako panierka – sezam do obtoczenia

Wykonanie:
1. Do malaksera wkładam ciecierzycę ugotowaną lub z puszki + obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek,przyprawy i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
2. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, startą marchewkę i mąkę aby otrzymać gęstą masę.
3. Mieszam i formuję burgery, obtaczam w sezamie lub czarnuszce (jeśli lubimy) i pieczemy aż do zarumienia.
Można też smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się