
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście poszatkowanej pietruszki
- starta mała marchewka
- 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
- sól do smaku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 4 czubate łyżki mąki np ryżowej, jaglanej, kukurydzianej lub pszennej
- jako panierka – sezam do obtoczenia
Wykonanie:
- Do malaksera wkładam ciecierzycę ugotowaną lub z puszki + obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek,przyprawy i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
- Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, startą marchewkę i mąkę aby otrzymać gęstą masę.
- Mieszam i formuję burgery, obtaczam w sezamie lub czarnuszce (jeśli lubimy) i pieczemy aż do zarumienia.
Można też smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.