
Ta owsianka to perfekcyjna proporcja na słodkie śniadanie lub zdrowy deser. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują smak ciasta. Całość zwieńczona jest chrupiącymi orzechami i gorzko-słodkim smakiem czekolady. Gwarantujemy, że to połączenie rozpieści Twoje kubki smakowe 😉
Składniki na 2-4 porcje:
- 200 g płatków owsianych,
- 50 g masła orzechowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 3 łyżki erytrytolu,
- mleko lub napój roślinny – tyle, by zakryć płatki.
- 1 szkl. wiśni,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g czekolady bez cukru gorzkiej.
Wykonanie:
Siedem pierwszych składników miksujemy razem na gładką masę. Wiśnie drylujemy. Czekoladę i orzechy siekamy. 3/4 dodatków mieszamy z ciastem, resztę zostawiamy na później. Ciasto przelewamy do żaroodpornej foremki. Posypujemy po wierzchu pozostałymi składnikami. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.