Ta dubajska czekolada to hit internetu. U nas oczywiście w wersji bez cukru. Doskonale sprawdzi się jako elegancki, zdrowy prezent na święta lub wyjątkowa przekąska dla miłośników oryginalnych smaków. Bez cukru, ale z pełnią luksusowego aromatu i tekstur!
Składniki:
Na czekoladową bazę:
- 150 g gorzkiej czekolady bez cukru,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Na nadzienie:
- 100 g kremu 100% pistacji,
- 50 g pistacji bez łupinek (niesolonych),
- 2 łyżeczki erytrytolu (lub innego słodzika).
- 100 g ciasta filo (można kupić gotowe w sklepach),
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego.
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta kataifi:
- Ciasto filo posiekaj na cienkie paseczki (imitujące nici ciasta kataifi).
- Posmaruj masłem klarowanym lub olejem kokosowym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut, aż będzie złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
- Krem pistacjowy:
- Krem pistacjowy połącz z posiekanymi pistacjami, erytrytolem. Wymieszaj dokładnie, a następnie połącz z chrupiącym ciastem filo.
- Czekoladowa baza:
- Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego.
- Składanie deseru:
- Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej cienką warstwę rozpuszczonej czekolady, rozprowadź na dnie i ściankach, a następnie wstaw do lodówki na 10 minut, by stężała.
- Dodaj cienką warstwę kremu pistacjowego z ciastem filo.
- Zamknij deser kolejną warstwą czekolady, upewniając się, że całość jest dobrze pokryta. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by deser stwardniał.