Bez cukru, mąki, tłuszczu – zdrowe, sycące smaczne! Idealne na przekąskę, śniadanie, podwieczorek.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka płatków owsianych lub miks ulubionych płatków – namoczone na noc i odcedzone.
- Dowolne dodatki (bez cukru) np. zmielone orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, zmielone pestki dyni, słonecznika, sezam, cynamon, zmiksowane owoce – maliny, porzeczki… Co wybierasz? 🙂
Wykonanie:
Banany zmiksuj w blenderze lub rozgnieć widelcem na mus. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. To wersja podstawowa. Resztę składników sam wybierasz!
Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20min. Nie za długo, bo będą za twarde. Powinny być mięciutkie w środku.
Dodatki warto wybierać zarówno pod kątem preferencji smakowych, ale również wartości odżywczej poszczególnych składników!
- Magnez- migdały, pestki dyni.
- Żelazo – orzechy pistacjowe, pestki dyni, sezam.
- Wapń – migdały, sezam, mak.
- Cynk – pestki dyni, sezam.
- Selen – orzechy brazylijskie.