Dobrze przyprawiony rozgrzewający napój, który daje wspaniałe pobudzenie w jesienne krótkie dni.
Składniki:
- 2 łyżki musu z dyni*,
- 1/ 4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżki słodzika np. erytrytolu lub ksylitolu,
- 1/4 szkl. mleka (u mnie sojowe),
- espresso lub mocna kawa.
Wykonanie:
Mus z dyni podgrzewamy z przyprawami i słodzikiem. Miksujemy na gładką masę. Mleko delikatnie podgrzewamy (tak, żeby nie wytworzył się kożuch) i spieniamy mikserem lub spieniaczem do mleka. Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewamy: mus z dyni, spienione mleko i na końcu powoli wlewamy kawę.
*Mus z dyni otrzymujemy przez upieczenie dyni do miękkości w temperaturze 180 st. C. Najlepiej odłożyć trochę musu przy przygotowywaniu innej potrawy z dyni. Można go trzymać przez kilka dni w słoiczku w lodówce i wykorzystywać na bieżąco do robienia jesiennej kawy.