
Zaskakująco pyszne babeczki z serkiem ricotta bez pieczenia. Bez cukru i mąki.
Przepis na 10 babeczek:
Spód:
- 15g ciemnego kakao
- 60g mąki migdałowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2-3 łyżki erytrytolu
Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy i użyj 3/4 jako spód. Wyłóż masę do silikonowych foremek i przyciśnij. Schłodź w lodowce 10 minut
Masa:
- 200g serka ricotta
- 2-3 łyżki erytrytolu
- ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 kakaowej masy w postaci kruszonki
Wykonanie:
- Serek ricotta, wanilia i erytrytol zblenduj blenderem na bardzo gładką masę.
- Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i poczekać aż napęcznieje.
- Dodaj napęczniałą żelatynę do masy i ponownie zblenduj.
- Dodaj czekoladowe okruchy i lekko zamieszaj.
- Wyłóż na czekoladowe spody do silikonowych form i schłodź aż masa zesztywnieje.
Smacznego!