Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
- mąka żytnia – 100 g
- olej rzepakowy – 150 ml
- siemię lniane – 70 g
- erytrytol – do smaku, u mnie ok. 50 g
- proszek do pieczenia – 5 g
Masa:
- jabłka – 1,5 kg
- cynamon do smaku
Wykonanie:
- Siemię lniane zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć, dokładnie wygnieść.
- W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
- Z ciasta uformować kulę i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
- W tym czasie zetrzeć na tarce jabłka (najlepiej ze skórką, wtedy mają więcej błonnika), wymieszać je z cynamonem.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej 2/3 ciasta, ponakłuwać je widelcem. Piec ok. 20 minut w 180 st. C.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka oraz pozostałą część ciasta jako kruszonkę.
- Całość piec jeszcze 25 minut w 180 st. C.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić ciasto w lodówce.