I Gala Krzepcy Bez Cukru odbyła się na historycznym ringu bokserskim w Hali Gwardii jako gwóźdź programu Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 2.0. Było to 7 dni wykładów i warsztatów, w których wzięło udział ponad 1500 osób; w sobotę ustanowiliśmy nieoficjalny rekord Polski, robiąc 3 460 sztuk słodyczy z 50 kg produktów przez 6 godzin. Nie licząc przygotowań, które trwały przez cały wrzesień, podczas Słodkiego Tygodnia 9-15.10 wolontariusze w liczbie 22 osób przepracowali 480 godzin!
Podczas gali zarząd Fundacji przedstawił Bezcukrową Mapę Warszawy, na której ekspertki Fundacji zaznaczają certyfikowane miejsca całkowicie wolne od cukru, jak również lokale, w których można kupić lub zamówić bezcukrowe opcje. Właściciele kolejnych 4 lokali odebrali certyfikaty Miejsc Wolnych od Cukru:
EcoChef ul. Sarmacka 22
Leonardo Verde ul. Poznańska 13
Słodki Bez ul. Śniadeckich 12/16
Sugarfree łakocie bez kalorii w Hali Gwardii, plac Żelaznej Bramy 1
Taki certyfikat oznacza, że w lokalu nie ma cukru dodanego w żadnej postaci, a wyroby są słodzone zdrowymi zamiennikami cukru rekomendowanymi przez naszą Fundację. Wszystkie certyfikowane lokale razem z Tel Aviv Food & Wine przygotowały poczęstunek na Słodką Ucztę podczas Gali – zaiste wszystkie potrway były godne królewskiego podniebienia!
Punktem kulminacyjnym Gali był moment, kiedy Rada Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru wyróżniła tytułem oraz okolicznościową statuetką Krzepka / Krzepki Bez Cukru wyjątkowe osoby, które poprzez osobisty przykład inspirują innych do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, a ponadto propagują świadomość szkodliwego wpływu cukru na zdrowie i jakość życia człowieka. Oto pierwsi Krzepcy Bez Cukru:
Malka Kafka – businesswoman, startuperka, restauratorka i promotorka zdrowego życia, założycielka Tel Aviv Food & Wine, który to lokal jako pierwszy w Warszawie otrzymał certyfikat Miejsca Wolnego od Cukru w marcu 2016.
Maciek Rock – ojciec, radiowiec, prezenter telewizyjny, który z całą Rodziną pokazuje, że szczęśliwe i słodkie życie bez cukru jest możliwe.
Piotr Henschke – vegan chef, trener, organizator imprez kulinarno-kulturalnych, którego dewizą jest smak, zdrowie i ekologia w jednym.
Każda statuetka Krzepki/Krzepka Bez Cukru jest niepowtarzalna, wykonana z drewna przez Janusza Wiśniewskiego – założyciela Fundacji, właściciela firmy Wisart zajmującej się ekologicznym recyklingiem palet.
Oto my – słodcy, szczęśliwi i krzepcy bez cukru!
Fundatorzy i członkowie Rady Fundacji – Agnieszka i Janusz Wiśniewscy oraz Andrij Romaniw na zakończenie zagrali na gongach. Dźwięk gongów harmonizuje ciało, redukuje stres, dobrze działa na mózg i serce – a zatem ma wiele wspólnego z bezcukrową prozdrowotną dietą!
Była to też okazja, aby podziękować zarządowi Hali Gwardii – Kristine Chami oraz Robertowi Baj za cały Słodki Weekend Bez Cukru, jak również paniom Barbarze i Pauli Stamm z Fundacji im. Feliksa Stamma za możliwość skorzystania z historycznego ringu.
Galę benefitowo poprowadzili Agata Swornowska – prezenterka TV, dziennikarka, prezydent One Energy oraz Janusz Wiśniewski, fundator Szczęśliwych Bez Cukru, urodzony gawędziarz.
Cudowne zdjęcia – za które gorąco dziękujemy – wykonał Marcin Gilowski z PhotoKolektyw.