
Ten lekki i zdrowy deser łączy w sobie owocową galaretkę bez cukru, kremowy skyr i świeże owoce, tworząc idealną letnią przekąskę. Dodatek skyru nie tylko dodaje kremowości, ale również dostarcza solidnej dawki białka, co zwiększa sytość i sprawia, że deser jest bardziej pożywny. Idealny na upalne dni, dostarcza orzeźwienia i pełni smaku bez zbędnych kalorii.
Składniki:
- 2 opakowania galaretki bez cukru (dowolny smak),
- 6 łyżek erytrytolu,
- 1 szklanka ulubionych owoców (u mnie maliny, borówki)
- 200 g skyru naturalnego.
Przygotowanie:
- Przygotowanie galaretki ze skyrem:
- Wsyp 1 opakowanie galaretki do miski.
- Dodaj 3 łyżki erytrytolu i zalej 250 ml wrzącej wody, dokładnie mieszając, aż wszystko się rozpuści.
- Odstaw galaretkę do ostygnięcia, ale nie pozwól jej całkowicie stężeć.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ale jeszcze będzie płynna, wymieszaj ją dokładnie ze skyrem, aż powstanie gładka masa.
- Do szklanek lub pucharków nałóż warstwę galaretki zmieszanej ze skyrem.
- Odstaw do lodówki.
- Przygotowanie z owocami:
- Wsyp drugą połowę opakowania galaretki do miski.
- Dodaj 3 łyżki erytrytolu i zalej 500 ml wrzącej wody, dokładnie mieszając, aż wszystko się rozpuści.
- Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
- Przygotowanie deseru:
- Gdy pierwsza warstwa galaretki stężeje wyjmij pucharki z lodówki.
- Na wierzch wyłóż warstwę samej galaretki, dodając do niej owoce.
- Wstaw ponownie do lodówki, aby całość dobrze stężała.