Śniadanie meksykańskie w wersji wegetariańskiej! Gofr dyniowy z guacamole, czarną fasolą, i jajkiem sadzonym! Będziecie zaskoczeni jakie to pyszne! Wszystko w wersji fit niskowęglowodanowej, ale za to pełne witamin i minerałów!
Składniki:
Na gofra:
- 1 jajko
- kubek startej na tarce dyni
- trochę startego parmezanu lub mozzarelli
- sól i pieprz
Na fasolkę po meksykańsku:
- 1/3 puszki fasolki
- passata pomidorowa – 100 ml
- kumin, sól i pieprz
Na guacamole:
- awokado
- sól
- sok z limonki
- ew. czosnek, kolendra
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na gofra dokładnie wymieszać i włożyć do nagrzanej gofrownicę. Piec aż gofr będzie miał złoty kolor. Można tez usmażyć na patelni jako placuszki.
- Wszystkie składniki na fasolkę podsmażać na patelni około 5 minut aż zgęstnieje.
- Awokado zmiażdżyć, dodać sól, sok z limonki, opcjonalnie czosnek i kolendrę.
- Na gofra ułożyć warstwę guacamole, fasolkę i jajko. Można dodać chili lub papryczki do smaku!