Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1 szklanka mleka – najlepiej roślinnego niesłodzonego – ryżowego, owsianego, kokosowego (nie wywołuje alergii),
- 1 banan,
- ½ szklanki daktyli,
- garść jarmużu,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła orzechowego 100%,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
Do kielicha blendera wlej mleko, włóż banana pokrojonego w plasterki, garść jarmużu, namoczone wcześniej daktyle i zmiksuj na gładką masę. Uzyskany koktajl połącz z mąką oraz pozostałymi składnikami przy użyciu miksera. Porcję ciasta wylej na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Po upieczeniu odłóż do ostygnięcia na kratkę. To danie rozgrzewa! 🙂
3 Comments
Nie wyszły mi :(. Rozkleiły się, jedna część została na górze gofrownicy, druga na dole… Były smaczne, ale ewidentnie coś poszło nie tak. Tylko co?
Też zdarzały mi się takie wypadki Zazwyczaj problemem może być poziom nagrzania gofrownicy lub jeżeli użyto małego banana ciasto mogło się wystarczająco nie „związać”, aby uniknąć takich problemów można dodać większego banana, jajko lub odrobinę zmielonego siemienia lnianego. Pozdrawiam i mam nadzieję, że kolejne podejście będzie owocniejsze 🙂
bo to nie są żadne gofry, tylko prasowana zielenina w formie gofrowej…