gryczane nalesniki z czosnkiem niedzwiedzim i orzechami
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę gryczaną zalewamy wodą i namaczamy, najlepiej całą noc (kilkanaście godzin). Po tym czasie blendujemy całość z odrobiną soli tak, aby uzyskać masę o konsystencji ciasta na naleśniki (być może trzeba będzie dolać wody). Smażyć – na dobrze rozgrzanej naleśnikowej patelni nie potrzebujemy do tego żadnego tłuszczu.
Czosnek niedźwiedzi płuczemy i blendujemy na gładką masę razem z orzechami włoskimi, olejem rzepakowym oraz odrobiną soli. Tak przygotowanym farszem smarujemy ciepłe naleśniki.
Autor przepisu: Pisarz, ekolog i psycholog Ryszard Kulik wraz z 9-letnią córką Hanią. Przepis zajął II miejsce w Konkursie Kulinarnym Wiosenne Smaki 2017 organizowanym przez Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie.
2 Comments
super prosty przepis! Dziękuję
Cieszymy się, że się Pani spodobał:) Naleśniki gryczane smakują także na słodko, z owocami lub np. daktylową nutellą!