Gryczane naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami

 In Przepisy

Składniki:

  • 1 szkl. suchej kaszy gryczanej,
  • 1,5 szkl. wody,
  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego (z legalnego źródła, jest to bowiem roślina chroniona),
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i namaczamy, najlepiej całą noc (kilkanaście godzin). Po tym czasie blendujemy całość z odrobiną soli tak, aby uzyskać masę o konsystencji ciasta na naleśniki (być może trzeba będzie dolać wody). Smażyć – na dobrze rozgrzanej naleśnikowej patelni nie potrzebujemy do tego żadnego tłuszczu.

Czosnek niedźwiedzi płuczemy i blendujemy na gładką masę razem z orzechami włoskimi, olejem rzepakowym oraz odrobiną soli. Tak przygotowanym farszem smarujemy ciepłe naleśniki.

Autor przepisu: Pisarz, ekolog i psycholog Ryś Kulik wraz z 9-letnią córką Hanią. Przepis zajął II miejsce w Konkursie Kulinarnym Wiosenne Smaki 2017 organizowanym przez Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Avatar
    Iza
    Odpowiedz

    super prosty przepis! Dziękuję

  • Barbara Wojtaszek
    Barbara Wojtaszek
    Odpowiedz

    Cieszymy się, że się Pani spodobał:) Naleśniki gryczane smakują także na słodko, z owocami lub np. daktylową nutellą!

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się