
Składniki:
- 1 szkl. suchej kaszy gryczanej,
- 1,5 szkl. wody,
- 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego (z legalnego źródła, jest to bowiem roślina chroniona),
- 1 garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną zalewamy wodą i namaczamy, najlepiej całą noc (kilkanaście godzin). Po tym czasie blendujemy całość z odrobiną soli tak, aby uzyskać masę o konsystencji ciasta na naleśniki (być może trzeba będzie dolać wody). Smażyć – na dobrze rozgrzanej naleśnikowej patelni nie potrzebujemy do tego żadnego tłuszczu.
Czosnek niedźwiedzi płuczemy i blendujemy na gładką masę razem z orzechami włoskimi, olejem rzepakowym oraz odrobiną soli. Tak przygotowanym farszem smarujemy ciepłe naleśniki.
Autor przepisu: Pisarz, ekolog i psycholog Ryszard Kulik wraz z 9-letnią córką Hanią. Przepis zajął II miejsce w Konkursie Kulinarnym Wiosenne Smaki 2017 organizowanym przez Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie.
2 Comments
super prosty przepis! Dziękuję
Cieszymy się, że się Pani spodobał:) Naleśniki gryczane smakują także na słodko, z owocami lub np. daktylową nutellą!