Ta gryczanka z pieczonym grejpfrutem, gruszką i orzechami to pyszna i sycąca potrawa, idealna zarówno na śniadanie, jak i na zdrową przekąskę. Smacznego!
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 grejpfrut,
- 1 gruszka,
- 1 garść ulubionych orzechów,
- ulubiony słodzik do smaku (u mnie erytrytol),
- Cynamon do posypania,
- Szczypta soli.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotuj z odrobiną soli. Gruszę i grejpfruta przekrój na pół. Posyp erytrytolem i cynamonem. Rozłóż owoce na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy owoce staną się delikatne i lekko złociste. Po 15 minutach do pieczenia dorzuć też ulubione orzechy.
Po upieczeniu wydrąż z grejpfruta miąższ, a gruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż do miseczki kaszę, pieczone owoce i orzechy.