Naleśniki bez glutenu, jajek i mleka? Da się! Oto przepis na bezglutenowe i wegańskie naleśniki, które są mega proste w wykonaniu i zawsze się udają. Genialnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Mają więcej błonnika niż tradycyjne naleśniki, dzięki temu już jedna, dwie sztuki potrafi porządnie nasycić.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 4 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- woda.
Wykonanie:
Surową kaszę i płatki przekładamy do miski. Zalewamy wodą tak, by pokrywała je w całości. Odstawiamy na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na noc.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy całość blenderem stopniowo dodając więcej wody tak, by uzyskać konsystencje charakterystyczną dla ciasta naleśnikowego.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku oleju.