Nazwa może nie zachęcać, ale wierzcie, że zdecydowanie warto wypróbować ten przepis. Hummus przypomina on tylko z nazwy i z zawartości ciecierzycy. W smaku przypomina pyszny krem czekoladowo-orzechowy. A, że podstawą są tu strączki to tylko dostarcza dużej zawartości białka.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1/2 tabliczki czekolady bez cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 4-6 łyżek erytytol (do smaku),
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 50 g orzechów laskowych,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Orzechy przełożyć na patelnię i prażyć aż skórka zacznie odchodzić. Wyłuskać ze skórek (nie musi być jakoś bardzo dokładnie). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika do blendowania i miksować tak długo, aż otrzymana masa będzie gładka. W razie potrzeby dodać trochę wody lub napoju roślinnego.