III Gala Krzepcy Bez Cukru – 10 marca 2019

 In Czytelnia, Wydarzenia Nowe

III Gala Krzepcy bez cukru odbędzie się 10 marca 2019 w Warszawie – w sali widowiskowej OKO (Ośrodek Kultury Ochoty) przy ul. Radomskiej 13, w godz. 16.00-19.00.

Tytuły Krzepkich Bez Cukru 2019 odbiorą:

Joanna Neuhoff-MurawskaDr Witaminka – dietetyk dziecięcy, pracuje w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” oraz promuje zdrowie w programach: Pytanie na śniadanie, Kawa czy herbata, Dzień Dobry TVN oraz w Polskim Radio;

Beata Pawlikowska – pisarka, podróżniczka, dziennikarka – autorka wielu książek o zdrowym odżywianiu;

Rafał Majewski – sportowiec, bokser, społecznik.

Nadamy też certyfikat Miejsca Wolne od Cukru – lokalowi, który słodzi rekomendowanymi przez nas zdrowymi zamiennikami cukru:

Bezcukrowe Patenty za prozdrowotne inicjatywy odbiorą Kino Luna za program skierowany do dzieci i młodzieży pt. „Kino wychowuje zdrowe pokolenie” oraz Hala Gwardii – nowe miejsce promujące zdrowie na mapie Warszawy.

Na zakończenie Gali odbędzie się koncert muzyczny oraz Słodka Uczta Bez Cukru. Przeprowadzimy też miniaukcję przedmiotów podarowanych przez Krzepkich i przyjaciół Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru – dochód przeznaczymy na warsztaty zdrowego odżywiania w placówce TPD na Ochocie, ucząc dzieci i młodzież samodzielnego gotowania prostych i zdrowych potraw, jako że przepisy dietetyków Fundacji są na ogół łatwe i kilkuskładnikowe, a przy tym zbilansowane i pełnowartościowe.

III Galę poprowadzą Agata Swornowska – dziennikarka, modelka, CEO One Energy oraz Maciej Rock – pierwszy Krzepki Bez Cukru.

Kiedy Melchior Wańkowicz stworzył swoje słynne hasło „Cukier krzepi” w 1931 r., statystyczny Polak zjadał ok. 10 kg cukru rocznie i to nie w wysokoprzetworzonych produktach, jakie znamy ze współczesnych sklepów. Dzisiaj zjadamy ok. 30-40 kg cukru dodanego rocznie, 30 łyżeczek dziennie – nie chodzi tu tylko o sacharozę w cukierniczce, ale o dodatki do żywności: wyizolowaną fruktozę, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstrynę, laktozę, słód jęczmienny, cukier trzcinowy, karmel, itd. Cukry proste w tej postaci znajdują się w 70-80% artykułów spożywczych na sklepowych półkach!

Dlatego Rada Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru od 2017 roku nadaje honorowe tytuły Krzepkiej / Krzepkiego Bez Cukru tym osobom z życia publicznego, które poprzez osobisty przykład inspirują innych do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, a ponadto propagują świadomość szkodliwego wpływu cukru na zdrowie i jakość życia człowieka. Coroczna Gala Krzepcy bez cukru jest świętem całych rodzin – dorosłych i dzieci, którzy chcą żyć słodko, zdrowo i szczęśliwie, w wolności i samoświadomości, jakie daje zdrowy styl życia.

Galeria Krzepkich Bez Cukru:

2017: Malka Kafka – założycielka Tel-Aviv, trendsetterka; Maciej Rock – dziennikarz muzyczny, Piotr Henschke vegan chef, organizator festiwali muzyczno-kulinarnych

https://szczesliwibezcukru.pl/gala-krzepcy-bez-cukru-15-10-2017/

2018: Oktawia Nowacka – mistrzyni olimpijska w pięcioboju nowoczesnym, Agnieszka Kopczyńska – blogerka kulinarna Aga Ma Smaka, Katarzyna Kach Błażejewska – dietetyk kliniczny

https://szczesliwibezcukru.pl/krzepkie-bez-cukru-2018-trzy-wspaniale-kobiety/

Miejsca Wolne od Cukru 2017 i 2018 to Leonardo Verde, Słodki Bez, Sugarfree łakocie bez kalorii, EcoChef, Chude Ciacho Warszawa oraz catering Get Green. https://szczesliwibezcukru.pl/miejsca-wolne-od-cukru/

Pierwszy Bezcukrowy Patent trafił w 2018 r. na ręce Spectator – więcej niż kino – dystrybutora filmu „Cały ten cukier”.

SŁODKO ZAPRASZAMY!!

Recent Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się