konfitura z owocow 3
Na pewno znasz objawy uczucia głodu – burczenie, przelewanie w brzuchu, osłabienie czy nawet drażliwość. Ale czy kiedyś zastanawiałeś się dlaczego spożycie niektórych pokarmów szybko powoduje u Ciebie nasycenie, a z kolei inne możesz jeść i jeść praktycznie bez umiaru? Wszystko zależy od tak zwanego “indeksu sytości”, o którym przeczytasz więcej w tym artykule.
Nadwaga i otyłość to poważny problem na całym świecie. Polska nie jest wyjątkiem – nadmierną masę ciała ma aż 62% mężczyzn i 46% kobiet. Co piąty Polak ma otyłość. Statystyki nie są optymistyczne, a powodów tej sytuacji jest wiele – powszechna dostępność kalorycznych, wysokosmakowitych produktów, brak odpowiedniej edukacji i profilaktyki, zajadanie emocji… oraz nieumiejętność odczuwania sytości. Dziś skupimy się właśnie na tym ostatnim elemencie. Istnieje bowiem pewien podział produktów spożywczych, który może pomóc Ci w regulacji poczucia sytości, a co za tym idzie – schudnięciu. Mowa tu o indeksie sytości.
Indeks sytości jest to wskaźnik określający jak szybko po zjedzeniu danego produktu o określonej kaloryczności czujemy sytość. Planując w swoim menu produkty o wysokim indeksie sytości, a unikając tych o niskim zyskujesz gwarancję, że nie będzie Ci burczeć w brzuchu po skończonym posiłku. Odpowiednio skomponowane, syte posiłki przyczynią się do tego, że będziesz czuć się lepiej i szybciej chudnąć.
Pojęcie indeksu sytości opracowała australijska badaczka Susanne Holt. Przeprowadziła ona badanie, w którym uczestnicy spożywali produkty spożywcze z 6 grup:
Następnie określali oni jak bardzo zjedzenie tych produktów wpłynęło na ich sytość w porównaniu do chleba pszennego (który w tym badaniu pełnił funkcję punktu wyjściowego do oceny pozostałych produktów).
Podczas badania uczestnicy zajadali porcję produktu, która zawierała 240 kcal, a następnie popijali ją szklanką wody. Przez kolejne dwie godziny osoby badane co 15 minut uzupełniały ankietę, w której na siedmiostopniowej skali oznaczały swoje uczucie sytości. Stopień 1 oznaczał ekstremalny głód, a stopień 7 – ekstremalne najedzenie. Rezultatem badania było uszeregowanie produktów od tych najbardziej do najmniej sytych.
Indeks sytości – lista produktów od najwyższej do najniższej sytości:
Produkty z pierwszej połowy listy określa się jako te o wysokim indeksie sytości. Umieszczenie ich w codziennych jadłospisie powinno spowodować większą sytość i mniejszą chęć objadania. Natomiast produkty z drugiej grupy wolniej zaspokajają głód, można ich zjeść więcej w krótkim czasie.
Badanie dotyczące indeksu sytości jest z całą pewnością interesujące, natomiast warto zwrócić tu uwagę na kilka czynników.
Mimo pewnych niedociągnięć badanie z pewnością pokazuje ciekawą tendencję. Największą sytość powodują produkty, które:
Indeks sytości na pewno jest ciekawym wskaźnikiem, ale pamiętaj, że to tylko jeden z elementów zdrowej diety i odchudzania. Mimo to, na pewno warto uwzględniać w codziennej diecie produkty o wysokim indeksie sytości. Miej jednak z tyłu głowy, że tylko kilkadziesiąt produktów zostało przebadanych pod tym kątem.