Jabłka w cieście
Składniki:
- 0,5 kg zmielonych płatków owsianych
- 100 g oleju kokosowego
- 0,3 kg miękkiego tofu
- 0,5 szklanki melasy karobowej
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka olejku waniliowego
- 1 kg jabłek
- Cynamon
- 2 garści płatków migdałowych
Wykonanie:
- Tofu zmiksować.
- Dodać płatki, melasę, sodę i olejek waniliowy.
- Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
- Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki.
- Wysmarowaną olejem blachę wyłóż połową ciasta, ułożyć jabłka i przykryć drugą połową ciasta.
- Posypać płatkami migdałowymi.
- Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ewentualnie posypać erytrolem pudrem.