SKŁADNIKI:
- 1 szkl. kaszy jaglanej,
- ksylitol lub erytrytol, w ilości zależnej od poziomu słodyczy, jaki chcemy osiągnąć,
- 1 smak: 2 łyżki kakao, 1/2 szkl. masła z orzeszków ziemnych (bez soli i cukru),
- 2 smak: 1 szkl. wiórków kokosowych,
- 3 smak: 1/2 szkl. ziaren sezamu.
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną namoczyć na noc, ugotować w wodzie 1:2, następnie podzielić na 3 części. Do każdej części można dodać ksylitol do smaku. Do 1 części dodać kakao i masło orzechowe, następnie wymieszać, formować kulki i obtaczać w kakao lub zmielonych fistaszkach. Do 2 części dodać zmiksowane (czyli bardzo drobne) wiórki kokosowe, wymieszać, formować kulki, obtaczać w wiórkach. Do 3 części dodać zmielony sezam, wymieszać, formować kulki i obtaczać w prażonym sezamie.
Na zdjęciu widoczne są kulki kokosowe – 2 smak.
Dziękujemy firmie Primavika za przekazanie masła orzechowego bez soli i cukru oraz pasty sezamowej tahini do wykorzystania na warsztatach słodyczy bezcukrowych dla dzieci i młodzieży!
Dziękujemy także Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas warsztatów dla dzieci i dorosłych na festiwalu Zielona Warszawa 23-24.07.2016.