„Jaglane Rafaello” – 3 smaki (bezcukrowy odwyk)

 In Przepisy

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • ksylitol lub erytrytol, w ilości zależnej od poziomu słodyczy, jaki chcemy osiągnąć,
  • 1 smak: 2 łyżki kakao, 1/2 szkl. masła z orzeszków ziemnych (bez soli i cukru),
  • 2 smak:  1 szkl. wiórków kokosowych,
  • 3 smak: 1/2 szkl. ziaren sezamu.

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną namoczyć na noc, ugotować w wodzie 1:2, następnie podzielić na 3 części. Do każdej części można dodać ksylitol do smaku. Do 1 części dodać kakao i masło orzechowe, następnie wymieszać, formować kulki i obtaczać w kakao lub zmielonych fistaszkach. Do 2 części dodać zmiksowane (czyli bardzo drobne) wiórki kokosowe, wymieszać, formować kulki, obtaczać w wiórkach. Do 3 części dodać zmielony sezam, wymieszać, formować kulki i obtaczać w prażonym sezamie.

Na zdjęciu widoczne są kulki kokosowe – 2 smak.

Dziękujemy firmie Primavika za przekazanie masła orzechowego bez soli i cukru oraz pasty sezamowej tahini do wykorzystania na warsztatach słodyczy bezcukrowych dla dzieci i młodzieży!

Dziękujemy także Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas warsztatów dla dzieci i dorosłych na festiwalu Zielona Warszawa 23-24.07.2016.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się