Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 6 jabłek
- Pół szklanki daktyli
- Sok z dwóch cytryn
- Łyżka cynamonu
- Łyżka erytrolu
- Łyżeczka olejku waniliowego
- Szczypta soli
- Łyżka oleju kokosowego do wysmarowania blachy
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną namoczyć przez noc.
- Wypłukać, zagotować ze szczyptą soli, łyżką erytrolu i łyżeczką olejku waniliowego.
- Jabłka zetrzeć, daktyle namoczyć ok. 30 minut, odlać wodę, zmiksować .
- Wymieszać jabłka z daktylami, sokiem cytrynowym i cynamonem.
- Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ułożyć warstwę kaszy jaglanej a na niej warstwę jabłek.
- Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4 Comments
Daktyle czy mogę czymś innym zastąpić??
Można np. suszonymi morelami.
Czy po upieczeniu ciasto nie będzie się rozlatywac? Bo kasza jest jednak sypka.
Nie, ale kaszę najlepiej zalać na noc wodą, następnie rano zlać wodę, zalać świeżą w proporcji 1 część kaszy 2 części wody i zagotować. Pozostawić do ostudzenia. Wtedy kasza wyjdzie delikatna i kleista.