Jaglany sernik dla Janka (bezcukrowy odwyk)

 In Przepisy

Składniki:

Kruchy spód:

  • 250 g mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych na mąkę,
  • 100 g kaszy quinoa zmielonej na mąkę
  • 0,5 szkl. inuliny,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 250 ml oleju kokosowego rafinowanego,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie),
  • ekstrakt / olejek waniliowy.

Wykonanie:

Składniki wsypać do miski, zagnieść, następnie wyłożyć foremkę na spodzie i po bokach. Podpiec 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Masa „sernikowa”:

  • 350 g kaszy jaglanej ugotowanej na miękko (1 część kaszy na 2 części wody),
  • 600 ml mleka roślinnego,
  • 1/3 szkl. ksylitolu,
  • 2,5 łyżki agaru,
  • skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy do smaku.

Wykonanie:

Zmiksować wszystkie składniki, wylać na przygotowany kruchy spód, następnie piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 45 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml mleka roślinnego,
  • 1 czubata łyżka ksylitolu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka agaru,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagotować na małym gazie, dokładnie mieszając. Odstawić do wystudzenia – kiedy zacznie gęstnieć, polewać gotowe ciasto.

Smacznego!

Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas Kongresu Kobiet oraz warsztatów dla dzieci.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!