Składniki:
Kruchy spód:
- 250 g mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych na mąkę,
- 100 g kaszy quinoa zmielonej na mąkę
- 0,5 szkl. inuliny,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 250 ml oleju kokosowego rafinowanego,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie),
- ekstrakt / olejek waniliowy.
Wykonanie:
Składniki wsypać do miski, zagnieść, następnie wyłożyć foremkę na spodzie i po bokach. Podpiec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Masa „sernikowa”:
- 350 g kaszy jaglanej ugotowanej na miękko (1 część kaszy na 2 części wody),
- 600 ml mleka roślinnego,
- 1/3 szkl. ksylitolu,
- 2,5 łyżki agaru,
- skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy do smaku.
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki, wylać na przygotowany kruchy spód, następnie piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 45 minut.
Polewa czekoladowa:
- 200 ml mleka roślinnego,
- 1 czubata łyżka ksylitolu,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka agaru,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagotować na małym gazie, dokładnie mieszając. Odstawić do wystudzenia – kiedy zacznie gęstnieć, polewać gotowe ciasto.
Smacznego!
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas Kongresu Kobiet oraz warsztatów dla dzieci.