To ciasto przygotowała Agnieszka Wiśniewska – założycielka Fundacji – 17 grudnia podczas eventu Słodkie i zdrowe święta.
Kruche ciasto:
- 250 g zmiksowanych płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 100 g oleju kokosowego,
- 2 łyżki melasy karobowej,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania blachy.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Przed samym wylaniem masy wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim jak najcieniej wysmarowaną olejem kokosowym blachę do tarty o średnicy ok 31 cm.
Masa jaglana:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego – u mnie migdałowe,
- 4 łyżki stałej części mleka kokosowego,
- 2 pomarańcze,
- sok z połówki cytryny,
- ok. 4 łyżki melasy karobowej – do smaku,
- 1 łyżka olejku waniliowego,
- szczypta soli.
Kaszę jaglaną namoczyć przez noc, wypłukać i zagotować w 3 szklankach mleka roślinnego ze szczyptą soli. Po wystudzeniu kaszy zmiksować ją z dwiema pomarańczami, sokiem z połówki cytryny, mlekiem kokosowym i olejkiem waniliowym. Dodawać melasę karobową do smaku – do uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości. Całą masę przełożyć na wyłożoną ciastem formę i piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
Polewa cytrynowa:
- 3 łyżki erytrolu pudru,
- sok z połówki cytryny.
Wymieszać sok z cytryny z erytrolem. Wysmarować pastą ciepłe ciasto. Jeść po wystudzeniu.
2 Comments
Czy ono zgęstnieje, wyszło dosyć rzadkie i studzi się teraz.
Tak, powinno zgęstnieć. Czy ugotowała Pani kaszę w odpowiednich proporcjach?