Jaglany sernik pomarańczowy

 In Przepisy

To ciasto przygotowała Agnieszka Wiśniewska – założycielka Fundacji – 17 grudnia podczas eventu Słodkie i zdrowe święta.

 

Kruche ciasto:

  • 250 g zmiksowanych płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki melasy karobowej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania blachy.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Przed samym wylaniem masy wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim jak najcieniej wysmarowaną olejem kokosowym blachę do tarty o średnicy ok 31 cm.

 

Masa jaglana:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego – u mnie migdałowe,
  • 4 łyżki stałej części mleka kokosowego,
  • 2 pomarańcze,
  • sok z połówki cytryny,
  • ok. 4 łyżki melasy karobowej – do smaku,
  • 1 łyżka olejku waniliowego,
  • szczypta soli.

Kaszę jaglaną namoczyć przez noc, wypłukać i zagotować w 3 szklankach mleka roślinnego ze szczyptą soli. Po wystudzeniu kaszy zmiksować ją z dwiema pomarańczami, sokiem z połówki cytryny, mlekiem kokosowym i olejkiem waniliowym. Dodawać melasę karobową do smaku – do uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości. Całą masę przełożyć na wyłożoną ciastem formę i piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut.

 

Polewa cytrynowa:

  • 3 łyżki erytrolu pudru,
  • sok z połówki cytryny.

Wymieszać sok z cytryny z erytrolem. Wysmarować pastą ciepłe ciasto. Jeść po wystudzeniu.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się