Jaglany „sernik” na zimno

 In Przepisy

Składniki:

Spód – kruche ciasto:

  • 1,5 szkl. ziaren słonecznika zmielonych na mąkę,
  • 0,5 szkl. jagód goji,
  • 1/4 szkl. ksylitolu zmielonego na puder,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

Druga warstwa i polewa:

  • 4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (czyli 1,5 szkl. suchej kaszy namoczonej na noc/kilka godzin, następnie przepłukanej i ugotowanej do miękkości w 3 szkl. wody),
  • 1 gorzka czekolada bez cukru ok. 90% zawartości kakao,
  • 2 całe pomarańcze,
  • 1 cała cytryna bez pestek,
  • 1/4 szkl. ksylitolu zmielonego na puder,
  • 300 g płatków migdałowych,
  • olejek waniliowy do smaku.

Wszystkie składniki na spód – kruche ciasto zblendować/dobrze wymieszać i tak powstałą masą wyłożyć spód tortownicy, najlepiej na papierze do pieczenia. Ugotowaną kaszę podzielić w ten sposób, aby ok. 1/6 została na polewę na wierzch. 5/6 kaszy zmiksować na gładką masę z cytrusami, ksylitolem, płatkami oraz olejkiem waniliowym, następnie wyłożyć jako drugą warstwę w tortownicy. Pozostałą 1/6 kaszy zmiksować z gorzką czekoladą, aby były widoczne czekoladowe kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, jako polewę. Całość umieścić w lodówce, jeść po schłodzeniu.

bez-cukru-na-zimno2

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Agnieszka
    Odpowiedz

    Czy pomarańcze i cytryna mają być obrane i z białymi skórkami zblendowane z kaszą czy może obrać je też ze skórek?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Odpowiedź od autorki przepisu Agnieszki Wiśniewskiej: Mogą być ze skórkami i powinny być zblendowane najpierw.

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się