Składniki:
Spód – kruche ciasto:
- 1,5 szkl. ziaren słonecznika zmielonych na mąkę,
- 0,5 szkl. jagód goji,
- 1/4 szkl. ksylitolu zmielonego na puder,
- 3 łyżki oleju kokosowego.
Druga warstwa i polewa:
- 4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (czyli 1,5 szkl. suchej kaszy namoczonej na noc/kilka godzin, następnie przepłukanej i ugotowanej do miękkości w 3 szkl. wody),
- 1 gorzka czekolada bez cukru ok. 90% zawartości kakao,
- 2 całe pomarańcze,
- 1 cała cytryna bez pestek,
- 1/4 szkl. ksylitolu zmielonego na puder,
- 300 g płatków migdałowych,
- olejek waniliowy do smaku.
Wszystkie składniki na spód – kruche ciasto zblendować/dobrze wymieszać i tak powstałą masą wyłożyć spód tortownicy, najlepiej na papierze do pieczenia. Ugotowaną kaszę podzielić w ten sposób, aby ok. 1/6 została na polewę na wierzch. 5/6 kaszy zmiksować na gładką masę z cytrusami, ksylitolem, płatkami oraz olejkiem waniliowym, następnie wyłożyć jako drugą warstwę w tortownicy. Pozostałą 1/6 kaszy zmiksować z gorzką czekoladą, aby były widoczne czekoladowe kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, jako polewę. Całość umieścić w lodówce, jeść po schłodzeniu.
2 Comments
Czy pomarańcze i cytryna mają być obrane i z białymi skórkami zblendowane z kaszą czy może obrać je też ze skórek?
Odpowiedź od autorki przepisu Agnieszki Wiśniewskiej: Mogą być ze skórkami i powinny być zblendowane najpierw.