Kiełki to wartościowe źródło wielu mikroskładników, które zmagazynowane są w nasionku jako pokarm dla młodej rośliny. Jedząc nasiona nie jesteśmy w stanie skorzystać z tych wszystkich dóbr. Wydzielane podczas kiełkowania enzymy powodują, że nasz organizm jest w stanie znacznie lepiej przyswoić wartości odżywcze z nasiona. Dlatego też kiełki są tak wartościowym produktem.
Kiełki będą doskonałym wzbogaceniem diety zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, kiedy brakuje sezonowych warzyw i owoców.
Przygotowanie kiełków w domu wcale nie jest trudne! Wszystko, czego potrzebujecie to:
- nasiona,
- niemetalowe sitko,
- miska.
W zależności od tego jakie nasionka wykorzystacie kiełki będą różniły się smakiem np. kiełki rzodkiewki są dość pikantne, kiełki z gryki mają orzechowy posmak, a kiełki fasoli mung są sycące i mączyste.
Możecie użyć nasion specjalnie przeznaczonych do kiełkowania lub próbować skiełkować nasiona zbóż lub roślin strączkowych przeznaczonych do gotowania. Na poniższych obrazkach zostały skiełkowane organiczne nasiona fasoli mung kupione w sklepie internetowym.
- Krok 1: Namocz nasiona na noc.
- Krok 2: Przełóż nasiona na sitko i odstaw w lekko zacienione miejsce.
- Krok 3: 2-3 razy dziennie przelej nasionka wodą i delikatnie wstrząśnij, tak, żeby do każdego był równy dostęp światła i powietrza.
- Krok 4: Po 2-4 dniach roślinka zacznie kiełkować.
- Krok 5: Gotowe kiełki trzymaj w lodówce.
Smacznego!