Jesienne wytrawne przepisy

 In Przepisy

Takie pyszności przygotowaliśmy podczas warsztatów w firmach. Nie robimy tylko rzeczy na słodko 😉

 

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 3 cebule,
  • mała dynia hokkaido,
  • 1 litr wody,
  • curry,
  • sos sojowy,
  • pieprz do smaku,
  • łyżka oleju kokosowego.

Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną dynię i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dolać wodę, zagotować, zmiksować doprawić do smaku. Posypać prażonymi nasionami dyni, słonecznika, lnu i zieleniną.

 

Kluseczki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki owsianej,
  • 150 g mielonego siemienia lnianego.

Wykonanie: Ziemniaki zmiksować, dodać mąki i odstawić na 30 minut. Kłaść kluseczki na osoloną wodę.

 

Ciasteczka owsiane z pomidorami i bazylią

Składniki:

(porcja na dużą blachę)

  • 400 g mąki owsianej,
  • 180 g oleju kokosowego,
  • 3 gałązki świeżej bazylii,
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 3-4 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego,
  • sos sojowy,
  • curry.

Wykonanie: Bazylię posiekać. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Z mąki, oleju i mleka roślinnego zagnieść ciasto. Dodać bazylię, pomidory oraz sos sojowy i curry do smaku. Piec koło 10-15 minut w temperaturze 180°C.

 

Rollsy warzywne

Składniki:

  • opakowanie wodorostów nori,
  • opakowanie papieru ryżowego,
  • makaron ryżowy/ fasolowy namoczony wcześniej,
  • kapusta pekińska,
  • papryka,
  • zielony ogórek,
  • pomidory,
  • sałaty,
  • marchewka,
  • burak,
  • awokado,
  • opakowanie naturalnego tofu,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • sos sojowy,
  • ostry sos paprykowy.

Wykonanie: Paprykę, ogórka, awokado kroimy w paski. Kapustę pekińską kroimy drobno. Maczamy papier ryżowy w ciepłej wodzie, rozkładamy na talerzu, napełniamy warzywami, makaronem, zakręcamy. To samo robimy w wodorostach nori. Gotowe rollsy maczamy w sosie sojowym lub hummusie.

 

Hummus jaglany

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • słoiczek tahini,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ewentualnie woda – do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.

Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem.

 

Śmietanka owsiana

Składniki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych zmiksowanych na mąkę,
  • pół szklanki wody,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta soli.

Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować razem.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się