Ten deser zaskakuje swoją formą. Mimo, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki masz pewnie w szafce i lodówce to jego sposób podania jest wyjątkowy 😉 A smak? Świeżutka, soczysta mandarynka otulona delikatną, jogurtową galaretką… Sami spróbujcie!
Składniki:
- 2 galaretki bez cukru cytrynowe 14 g opakowanie,
- 4 mandarynki,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- erytrytol – do smaku, u mnie ok. 40g.
Dodatkowo: 1 duża butelka plastikowa, patyczek do szaszłyków,
Wykonanie:
Galaretki wymieszaj ze słodzikiem. Zalej 100 ml wody. Wymieszaj dokładnie. Dodaj jogurt i wymieszaj ponownie. Odstaw na chwilę.
Mandarynki obierz ze skórki tak, by nie rozerwać poszczególnych cząstek. Nadziej je na patyczek od szaszłyków. Umocuj konstrukcję z mandarynkami w butelce. Całość zalej masą jogurtowo-galaretkową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij delikatnie z lodówki i pokrój w grube plastry. Gotowe!