Jogurtowy pudding chia z truskawkami

 In Przepisy

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 4 łyżki chia (40 g)
  • kubeczek 250 g jogurtu naturalnego (dałam dość rzadki jogurt) *
  • 100 ml mleka 1,5% *
  • 200 g truskawek

*w wersji dla alergików / wegan: niesłodzony jogurt roślinny np. sojowy i niesłodzony napój roślinny np. ryżowy, sojowy

 

Wykonanie:

  1. Jogurt wymieszać z mlekiem i chia, odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej np. na noc.
  2. Truskawki umyć i odszypułkować, rozgnieść widelcem.
  3. Żeby zrobić taką dekorację jak na zdjęciach, trzeba z około 6 truskawek wykroić ze środka po 3-4 dość cienkie plasterki. Następnie plasterki ułożyć  wewnątrz szklanki / pucharka dociskając do ścianek i dość delikatnie nałożyć pudding chia do środka. Na wierzch wyłożyć rozgniecione truskawki.

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się