Składniki:
(na 2 porcje)
- 4 łyżki chia (40 g)
- kubeczek 250 g jogurtu naturalnego (dałam dość rzadki jogurt) *
- 100 ml mleka 1,5% *
- 200 g truskawek
*w wersji dla alergików / wegan: niesłodzony jogurt roślinny np. sojowy i niesłodzony napój roślinny np. ryżowy, sojowy
Wykonanie:
- Jogurt wymieszać z mlekiem i chia, odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej np. na noc.
- Truskawki umyć i odszypułkować, rozgnieść widelcem.
- Żeby zrobić taką dekorację jak na zdjęciach, trzeba z około 6 truskawek wykroić ze środka po 3-4 dość cienkie plasterki. Następnie plasterki ułożyć wewnątrz szklanki / pucharka dociskając do ścianek i dość delikatnie nałożyć pudding chia do środka. Na wierzch wyłożyć rozgniecione truskawki.
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.