Składniki:
(na 1 porcję)
- 50 g kaszy owsianej
- 1 łyżka rodzynek (15 g)
- 4 suszone daktyle (20 g)
- 1 łyżka orzechów ziemnych (15 g)
- 1 łyżka karobu (12 g)
Wykonanie:
- Kaszę owsianą zalać 0,5 szklanki wody. Gotować pod przykryciem 12 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Podczas gdy kasza się gotuje, rodzynki i daktyle wypłukać pod bieżącą wodą, daktyle pokroić. Orzechy, rodzynki i daktyle dodać do gotującej się kaszy.
- Po ugotowaniu do kaszy dodać karob, dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- energia: 391 kcal
- białko: 11,1 g
- tłuszcze: 10,8 g
- węglowodany: 73,7 g
- błonnik: 12 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.