Kisiel z siemienia lnianego

 In Przepisy

Składniki na 2 porcje:

  • 1-2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mrożonych wiśni,
  • 1 łyżka ksylitolu ​lub erytrolu​ (opcjonalnie),
  • 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie).

 

Wykonanie:

W rondlu zagotuj wodę i dodaj siemię lniane. Gotuj 10-15 minut. W osobnym garnuszku podgrzej wiśnie i lekko je rozgotuj. Dodaj owoce do ugotowanego „kisielu” z siemienia lnianego, wymieszaj i ewentualnie osłódź ksylitolem lub erytrolem​, jeśli kisiel jest zbyt kwaśny​. Jeżeli nie lubisz nasion siemienia w całości, ciepły kisiel możesz zblendować, by zyskał gładszą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z kleksem mleka kokosowego.

 

Wskazówka: Kisiel lniany można zrobić również z dodatkiem innych owoców. Do złotego lnu pasują jasne owoce: morele, brzoskwinie, banany, cytryna. Brązowy len idealnie smakuje z owocami o bardziej intensywnym smaku i kolorze: malinami, jeżynami, wiśniami, śliwkami, jagodami.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!