Składniki na 2 porcje:
- 1-2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mrożonych wiśni,
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu (opcjonalnie),
- 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie).
Wykonanie:
W rondlu zagotuj wodę i dodaj siemię lniane. Gotuj 10-15 minut. W osobnym garnuszku podgrzej wiśnie i lekko je rozgotuj. Dodaj owoce do ugotowanego „kisielu” z siemienia lnianego, wymieszaj i ewentualnie osłódź ksylitolem lub erytrolem, jeśli kisiel jest zbyt kwaśny. Jeżeli nie lubisz nasion siemienia w całości, ciepły kisiel możesz zblendować, by zyskał gładszą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z kleksem mleka kokosowego.
Wskazówka: Kisiel lniany można zrobić również z dodatkiem innych owoców. Do złotego lnu pasują jasne owoce: morele, brzoskwinie, banany, cytryna. Brązowy len idealnie smakuje z owocami o bardziej intensywnym smaku i kolorze: malinami, jeżynami, wiśniami, śliwkami, jagodami.