
Pyszne, dobrze nadziane knedle w wersji wegańskiej i na mące z samopszy. Spróbuj, a przekonasz się, że są jeszcze lepsze od orginału!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szklanki mąki z samopszy (ewentualnie mąka do posypania stolnicy i do dodania do ciasta),
- sól,
- ok. 25 śliwek węgierek.
- erytrol do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Myjemy, drylujemy i przepoławiamy śliwki. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki z samopszy i zagniatamy.
Z gotowego ciasta robimy kuleczki, które rozpłaszczamy na dłoni, robimy dołeczek i tam wkładamy śliwkę. Do śliwki możemy dodać szczyptę erytrolu i zaklejamy śliwkę – zamykamy śliwkę w klusce. Knedle wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy 4-5 minuty od wypłynięciu na powierzchnię wody.