Kolorowa sałatka warzywno-owocowa

 In Przepisy

Tę sałatkę zrobiliśmy razem z uczniami podczas jednych z naszych warsztatów 😉

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 8 liści sałaty lodowej (320 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (60 g)
  • 2 średnie pomidory (300 g)
  • ½ dużej żółtej papryki (150 g)
  • 2 garście różowych winogron (140 g)
  • 1 duża pomarańcza (240 g)
  • 16 połówek orzechów włoskich (32 g)
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę ugotować. Po wystudzeniu odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo dokładnie wymieszać z 1 łyżeczką oleju i mieloną papryką. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i podprażyć potrząsając patelnią od czasu do czasu.
  2. Warzywa umyć, sałatę i szpinak osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na kawałki. Pomarańczę obrać. Pokroić pomidory, paprykę, pomarańczę, winogrona przekroić na połówki (można dodatkowo wyjąć pestki). Orzechy grubo posiekać. Ułożyć w misce lub salaterkach.
  3. Wymieszać składniki dressingu (2 łyżki oleju rzepakowego z sokiem z cytryny, 1 łyżką wody, szczyptą soli i pieprzu) i polać sałatkę. Podawać np. z razowym pieczywem.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • energia: 287 kcal
  • białko: 9,8 g
  • tłuszcze: 13,3 g
  • węglowodany: 19,4 g
  • błonnik: 8,4 g

 

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts

Leave a Comment