Tę sałatkę zrobiliśmy razem z uczniami podczas jednych z naszych warsztatów 😉
Składniki:
(na 4 porcje)
- 8 liści sałaty lodowej (320 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (60 g)
- 2 średnie pomidory (300 g)
- ½ dużej żółtej papryki (150 g)
- 2 garście różowych winogron (140 g)
- 1 duża pomarańcza (240 g)
- 16 połówek orzechów włoskich (32 g)
- 100 g suchej ciecierzycy
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
- 2 łyżki + 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
- Ciecierzycę ugotować. Po wystudzeniu odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo dokładnie wymieszać z 1 łyżeczką oleju i mieloną papryką. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i podprażyć potrząsając patelnią od czasu do czasu.
- Warzywa umyć, sałatę i szpinak osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na kawałki. Pomarańczę obrać. Pokroić pomidory, paprykę, pomarańczę, winogrona przekroić na połówki (można dodatkowo wyjąć pestki). Orzechy grubo posiekać. Ułożyć w misce lub salaterkach.
- Wymieszać składniki dressingu (2 łyżki oleju rzepakowego z sokiem z cytryny, 1 łyżką wody, szczyptą soli i pieprzu) i polać sałatkę. Podawać np. z razowym pieczywem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- energia: 287 kcal
- białko: 9,8 g
- tłuszcze: 13,3 g
- węglowodany: 19,4 g
- błonnik: 8,4 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.